Když se řekne zlepšíme vám web, málokdo si dovede představit, co to pořádně znamená. Nejlepší by byla konkrétní ukázka, jak to probíhá, co je to za práci a jaké jsou výsledky. Rozhodli jsme se, že vybereme z klientů někoho, na kom to předvedeme. Dost podrobně.

Už dlouho u nás má e-shop Pavel Kymlička, který prodává kvalitní čaje a kávu. E-shop byl ze začátku několikrát jednorázově předěláván, poté se však na něj několik let nesáhlo. Z dnešního pohledu je to spíše pamětník bez pravidelného zlepšování. Rozhodli jsme se jej podpořit a výměnou za prezentaci výsledků práce poskytnout práci zdarma na analýze a optimalizaci použitelnosti jeho webu www.cajova-zahrada.cz

Co zajímavého v případové studii odhalím?

1. Kdo je Čajová zahrada

Čajová zahrada je e-shop, který prodává široký sortiment čajů, kávy a příslušenství. Specializuje se na čaje a kávy své vlastní výroby. Na trhu působí již od roku 1999, přičemž e-shop funguje od roku 2014.

V současnosti své produkty nabízí především koncovým zákazníkům z ČR. Velkoobchodní klientí nakupují s odlišnou cenou a mají možnost otisknout své logo na vybrané produkty. Vedle e-shopu Čajová zahrada provozuje 4 samostatné kamenné prodejny v Praze a Kralupech nad Vltavou.

2. Mapování e-shopu a hypotézy

Ze začátku si vždycky procházím e-shop, abych si sepsala potenciální problémy. Poznačím si u nich, jak velkou předpokládám závažnost a vytvořím si díky tomu poměrně dobrý přehled, jakou má e-shop strukturu.

Snažím se nezabrušovat do každé blbosti a soustředit se na ty chyby, které mi třeba zkomplikují objednávku nebo odvedou moji pozornost. Jednoduše, vytvořím si svůj pohled na e-shop, což je docela rychlá metoda analýzy.

Několik důležitých bodů mapování

Jak jsem si sepisovala větší či menší detaily a taky otázky, které mě napadaly, do očí mě tloukly čtyři hlavní oblasti. V těch by mohl být potenciál ke zlepšení a pro klienta přidaná hodnota.

Hlavní menu

  • kategorií v menu je hodně, nejsou vhodně třízeny a je v nich nepořádek
  • některé podkategorie nejsou intuitivně roztříděny – např. rakytníkový čaj a bylinné čaje (rakytník je keř s příznivými účinky na organismus, hledala bych jej v bylinných čajích) nebo např. shaleb má blíže k čajům jako orientální nápoj, rozhodně to není káva arabica, v které je aktuálně zařazen
  • na pobočky by nemuselo odkazovat hlavní menu, mohly by být např. v kontaktech
  • názvy mohou mást – co znamená Vaše privátní značka kávy? Nebo název kategorie Káva arabica – e-shop nabízí také kávu robustu, byť většina káv jsou arabica 

hlavní menu a kategorie

nejasnosti v kategoriích menu

Na obrázcích vidíte způsob, jakým je vyřešena horní lišta menu a tři tlačítka, kterými se můžete prokliknout přímo z home page oběma způsoby do hlavních kategorií. Vpravo je rozbalená kategorie káva arabica s nejasným názvem podstránky.

Kategorie:

  • obrázky v kategoriích zobrazují většinou originální balení Čajové zahrady, nic však na první pohled neříkají o produktu (nevím, jak ten čaj ve skutečnosti vypadá)
  • některé štítky jsou zbytečné – např. v kategorii "bez ibišku" mají všechny produkty štítek s názvem “bez ibišku” a jiné produkty bez označení tam nejsou
  • nejasný význam některých štítků – např. co to znamená Ochranná známka
  • nevím, jestli jsou sezónní čaje a kávy dostupné celoročně (např. vánoční čaje, valentýnské čaje atd.) nebo je na e-shopu zapomínají skrýt v období mimo sezónu 
  • názvy produktů jsou bez popisu a často vám nic neřeknou – Jak lidi poznají co to je? Jdou do detailu pruduktu? (např. Mlsný muž, 7 let v Tibetu, aj.)
  • Nakupují zákazníci až z detailu produktu nebo přímo z výběru v kategorii?
  • cena od 99,00 kč – asi je na výběr více variant, které zákazník nevidí na první pohled a musí se k nim prokliknout do detailu produktu
  • tlačítko KOUPIT – je šedé a není jasné, co si kupuju
  • u produktů není uvedena dostupnost, nejsou vypsané všechny ceny, chybí popis produktu

kategorie produkty 

Na obrázku vidíte sekci Bez ibišku, zvýrazníla jsem v ní štítkování, název bez popisu, způsob řešení ceny a šedé tlačítka pro nákup. 

Detail produktu:

  • Odkaz “Podrobné info”  pod složením produktu – načte se znovu stránka nebo jen poskočí o centimetr dolů, kde je podrobný popis produktu, ten je přitom celou dobu vidět
  • nejde vidět cena všech variant hmotností pro porovnání
  • Příliš mnoho jednolitého textu na stránce. Jsou všechny texty relevantní?
  • nejde vidět dostupnost a datum dodání
  • špatně viditelné informace o složení, údaje jsou v obrázku balení
  • chybí další obrázky produktu  
  • v detailu některých produktů je zbytečně překlad do 4 jazyků

detail produktu

detail produktu 2

Lidé chodí do detailu produktu pro konkrétní informace. Ty by měly být vidět na první pohled, zákazník se po nich nesmí pídit. Na obrázcích jsem vyznačila místa s potenciálem ke zlepšení.

 

Košík:

  • cross-sell prvek (viz Obrázek 1) nad seznamem nákupu může návštěvníky mást a nevím k čemu tam je
  • rušivé elementy kolem (boční menu, vrchní menu, atd. je zachovaný vzhled celé stránky, což může odvádět pozornost od nákupu, viz Obrázek 1)
  • vícekrokový košík, ale chybí progress bar 
  • nevýrazný button, špatná textace CTA tlačítka (Obrázek 1)
  • příliš mnoho textu
  • doprava (Obrázek 2 a Obrázek 3) rozhozené řádkování, nepřehledné radio buttony, chybí informace, kdy bude zboží doručeno, nevnímám rozdíl mezi způsoby doručení (chybí informace), obsah není roztříděný (pomíchané zásilkovny, obrovský nepřehledný seznam míst)
  • platba (Obrázek 2) – podle výběru dopravy se zaškrtává platba, není jasný rozdíl mezi jednotlivými způsoby, taky nerozumím, proč je omezený počet způsobů platby na konkrétní druh dopravy
  • doručovací údaje (Obrázek 4) – nevím, která políčka jsou povinná, některá jsou zbytečná (např. políčka Jméno, Příjmení, Příjemce)
  • barvy obou tlačítek jsou stejné (mají stejnou váhu, chybí impuls k dokončení nákupu, jde vidět na Obrázku 2)

první krok košíku

Obrázek 1

košík druhý krok

Obrázek 2

druhý krok košíku

Obrázek 3

košík formulářové okno

Obrázek 4

Nákupní košík. Na prvním vidíte, jak košík vypadá – vyznačené horizontální a vertikální menu, které může rozptylovat, cross-sell nad seznamem nákupu a nevýrazný button se zmatečnou textací. Následují dva obrázky s dopravou/platbou, kde vidíte, jakým způsobem je stránka řešena. Zvýraznila jsem ta místa, o nichž jsem psala výše. V posledním obrázku jsou vyznačena políčka ve formuláři, která se významově překrývají nebo by zasloužila lepší zpracování.

Postřehy s menším vlivem na konverze 

Kromě hypotéz výše jsem si také poznamenala detailnější body, které by stály za povšimnutí. Každopádně platí, že ve většině případů se e-shop optimalizuje postupně. Redesign bývá nákladný a je vhodné jednotlivé kroky zapracovat podle priorit.

Home page

  • v horním rohu jsou dva názvy brandu (jeden v logu, druhý vedle něj)
  • e-shop je nevhodně vybaven google translatorem do všech jazyků
  • přes obrázek v pozadí nejdou vidět texty (ty jsou navíc s hvězdičkama a špatně formulované), také jde nejspíš o obrázek z fotobanky
  • příliš mnoho obsahu na stránce
  • patička – obsahuje hodně položek, které by se daly sloučit dohromady, kontakt může být uvedený bez adresy (stačí telefon a e-mail)

ukázka hp

Na obrázku vidíte minimální kontrast mezi písmem a pozadím. Návštěvník informace snadno přehlédne. Vyznačené je i dvojí logo firmy – konverze to pravděpodobně neovlivní, ale dobrý dojem to neudělá.

O nás:

  • špatné formátování textu na stránce – špatná délka řádku, chybí nadpisy
  • chybí struktura a obrázky

stránka O nás

Kontakt:

  • příliš mnoho textu, žádná struktura a matoucí informace (např. mnoho telefonních čísel, různé velikosti textu, viz obrázek)

stránka Kontakt

Naše prodejny:

  • jsou podstránkou v horní liště menu, tato část má jen informovat o pobočkách, je možné si tam vyzvednout zboží, ale s e-shopem více nesouvisí (můžou být uvedeny na stránce O nás nebo v Kontaktu)

3. Jak jsem dělala výzkum

Abych zjistila, která z hypotéz je pravdivá, a mohla tak dát konkrétní doporučení, musela jsem vybrat vhodné výzkumné metody. U výběru v zásadě platí, že hledáte kompromis mezi náročností a přínosem.

V další části článku se dozvíte, jak jsem postupovala.

Počáteční analýza dat a návštěvnosti

Posloužil mi k nim Google analytics, Search console a data od klienta (průměrná výše objednávky, počet objednávek a obrat v určitém období, podíl maloobchodních a velkoobchodních klientů, apod.).

Vše se odvíjelo z počátečních hypotéz. Zajímalo mě, jak se lidé dostanou na web. Která stránka je nejnavštěvovanější, tam je potenciál k úpravě. Můžete si i potvrdit, kam uživatelé naopak nevkročí jak je rok dlouhý.

Heat maps a mousetracking v HOTJARu

Dalším pomocníkem mi byl Hotjar. V jeho teplotních mapách mě zajímalo, kam lidé klikají na hlavní stránce, především jestli využívají hlavní menu nebo vstup do kategorií pod ním.

Taky mě zajímalo chování uživatelů v kategoriích eshopu (zvolila jsem měření kategorie čaj). Tady se mi v teplotních mapách potvrdilo, že horní část vertikálního menu téměř nevyužívají, stejně tak menu v horní liště.

teplotni mapa hp1

teplotni mapa kategorie

Ukázky z teplotních map Hotjaru. Na prvním obrázku návštěvníci využívají tři buttony pro vstup do kategorií více než menu v liště. Druhý obrázek ukazuje, že návštěvníci horní část vertikálního menu při procházení e-shopem téměř nevyužívají.

Cenným vodítkem pro mě byl mousetracking. Shlédla jsem několik nahrávek uživatelů. V nahrávkách bylo vidět, že návštěvníci opakovaně procházejí horizontální i vertikální menu, přičemž z kategorií ihned odešli, aniž by prohlíželi produkty. Zastavovali se u článků. Opakovaně scrollují v detailech produktu nahoru a dolů. Někteří opouštějí nákupní košík a některé z produktů přidávají do košíku rovnou z kategorií bez rozkliku detailu.

V detailu produktů mi posloužila funkcionalita Hotjaru Polls. Je to trochu sázka do loterie a není dobré nad ním ztrácet moc času, ale pokud máte výsledky, tak se vám budou hodit. Jednoduše vytvoříte dotazník nebo krátkou otevřenou otázku a počkáte, jak budou návštěvníci reagovat. Zjišťovala jsem, co lidem chybí v detailu produktu. Dočkala jsem se pár odpovědí – přehlédnutá dostupnost, doba a způsob přípravy čaje, z jakého materiálu jsou podnosy nebo dotaz na rozměry produktu a chybějící informaci o kyselosti kávy.

Card sorting:

Potřebovala jsem vědět, jakým způsobem uživatelé přemýšlejí. Zajímalo mě, jak vnímají jednotlivé pojmy a kategorie v hlavním menu, jestli je dovedou pochopit a logicky začlenit.

Bylo k tomu potřeba:

  • 5 respondentů
  • hodina času pro každého
  • připravené kartičky s názvy kategorií a podkategorií menu
  • poznámkový blok a telefon pro zdokumentování výsledků práce
  • drobná odměna pro každého respondenta

Jak to probíhalo?

Rozdala jsem respondentům vytisklé kartičky a zadala jim, aby je dle svého uvážení roztřídili do třech kategorií: kvalitní čaje, káva arabica a příslušenství. Měli za úkol vytvořit svoji vlastní hierarchii vztahů. Důležité bylo, aby uživatelé u třídění přemýšleli nahlas, sama jsem se často doptávala na informace.

 

Jak je uspořádáno menu v eshopu:

uspořádání menu 1

uspořádání menu 2

uspořádání menu 3

Ukázka, jakým způsobem je aktuálně členěno menu e-shopu. 

Jaké byly výsledky:

  • všichni respondenti se shodli na tom, že kartiček je příliš mnoho a měli tendenci množství redukovat
  • měli problém s pochopením jednotlivých názvů, zdály se jim dvojsmyslné nebo nevěděli, co si pod nimi představit 

Vaše privátní značka kávy - Je to exkluzivní druh kávy? Dražší káva? Ne. Jedná se o reklamní etiketu pro firmy.
Porcované čaje - Je to vlastní výběr čajů, mix nebo vlastní výběr hmotnosti'? Ne. Jsou to čaje v pytlíku.
Ovocné (pečené) čaje - Jsou to ovocné nebo pečené čaje? Respondenti říkali, že je v tom rozdíl. Jedná se o obě varianty.

  • nevyhovovalo jim rozdělení na tři kategorie - některé kartičky by nepřiřadili k žádné z nich (např. dárkové předměty, superpotraviny, reklamní předměty, svařené víno)
  • všichni respondenti až na jednoho vytvořili vlastní kategorii se sezónními produkty (Vánoční čaje, Valentýnské čaje, Velikonoční čaje, apod.)
  • všichni vyčlenili bokem reklamní služby, které Čajová zahrada nabízí svým zákazníkům. Důvodem bylo, že nesouvisí s ostatními produkty (čaje, kávy a příslušenství)
Společné prvky a tendence v uspořádání menu:
  • řadili kávy a čaje podle značek do jedné skupiny
  • čaje řadili podle barev (druhu) do jedné skupiny (např. zelené, černé, bílé)
  • dárkové balíčky, dózy a kazety dávali bokem do společné skupiny
  • oddělili zvlášť také superpotraviny, sušenky, svařené víno a jiné pochutiny
  • názvy, které obsahovaly geografickou lokaci dávali k sobě (cejlonské čaje, britské čaje)
  • kartičky slučovali k sobě nebo tvořili podkategorie (např. bylinné čaje - bylinné směsi, mátový čaj, rakytníkový čaj, ženšen)

Příklad vzniklých struktur: 

respondent1 card sorting

respondent 2 card sorting

respondent 3 card sorting

Ukázka, jakým způsobem respondenti uspořádali jednotlivé struktury. Červenou linkou jsou vyznačeny tři základní kategorie. Žlutá linka pak naznačuje skupinky, které na základě svého úsudku vyčlenili bokem nebo jim vytvořili vlastní kategorii.

Hloubkový rozhovor a testování

Potřebovala jsem zjistit, jak uživatelé nakupují čaj a kávu online, jaké informace potřebují znát, co konkrétního je zajímá a také menší vhled do jejich chování.

Bylo k tomu potřeba:

  • 5 respondentů (ženy i muži, ve věku 23-36 let)
  • přibližně 30-60 min času pro každého
  • připravené otázky nebo okruhy, které potřebujete zjistit
  • poznámkový blok
  • noťas pro testování
  • drobná odměna pro každého respondenta

Jak to probíhalo?

Vybrala jsem 5 lidí. Aby to byli ti praví, zjistila jsem u klienta a v Google analytics, kdo u něj nejvíc nakupuje. S každým jsem se setkala v neformálním prostředí. Je to super, protože vám lidé víc řeknou.

Zajímalo mě, jak to funguje, jak si člověk vybere dobrý čaj a bez jakých informací se neobejde. Kde potom informace zjišťuje, už je zná nebo je teprve hledá a potom produkt vybírá. Jak si vybere mezi více druhy, podle čeho srovnává a rozhoduje.

Když jsem respondenta vyzpovídala, přešli jsme k testování. Chtěla jsem, aby si v e-shopu zkusil nakoupit. Také mě zajímalo, jak vyhledá produkt. Ve finále jsem se doptávala na konkrétní stránky, abych získala zpětnou vazbu na menu, kategorie, detail produktu, akce a hlavní stránku.

Jaké byly výsledky rozhovoru:

Aby respondent vybral dobrý čaj, potřebuje vědět:

  • složení produktu a jak chutná
  • cenu
  • balení a hmotnost
  • jak se čaj připravuje (různé postupy a časy luhování)
  • dostupnost a doprava
  • jak ten čaj vypadá
  • jeho původ

Jaké byly výsledky testování:

Výsledky testování jsem shrnula do jednotlivých oblastí, kterých se týkaly nejzákladnější problémy.

Detail produktu:
  • respondentům chyběly nebo přehlédli některé údaje (způsob přípravy čaje, jednoduchý popis složení, reálný obrázek produktu, viditelná dostupnost a kdy jim bude produkt doručen)
  • nevyhovovalo jim, že nevidí možnost gramáže a ceny, musí překlikávat a nemohou porovnat ceny
Košík:
  • měli problém najít button v prvním kroku košíku (“pokračovat v nákupu” evokuje návrat do eshopu a další výběr, oranžové tlačítko je malé a přehlédnutelné)
  • rozhraní košíku nevypadá jako košík, špatně se orientují na stránce (nepřehlednost a hodně textu)
  • vadil jim na první stránce crossellový prvek nad seznamem nákupu, spodního crossellu si nevšímali
  • zasekli se v dopravě (stejný úkaz v mousetrackingu) - problém byl, že nedokázali určit, kterému řádku patří který radio button dopravy.
  • zásilkovny - nevyhovovalo jim vyhledávání ze seznamu, někteří zkoušeli ctrl+f, navrhovali řazení podle ulice (protože jeden název může být i u dvou lokalit)
  • platba - měli dojem, že je na stránce chyba, zkoušeli klikat na různá místa dopravy a kontrolovali, jaké způsoby platby jim budou umožněny, přičemž výběr se jim zdál nelogický a frustrující 
  • formulář - nevěděli, co znamená "slevová skupina”
  • políčko “jméno osoby nebo firmy, případně oboje” - respondenti nevěděli jak jej vyplnit, ptali se, zda to mají napsat vedle sebe s lomítkem
  • pletly je názvy políček 

V jednom řádku je adresa a v druhém je město, respondent vyplnil celou adresu a pak z ní umazal město a doplnil je do dalšího řádku.

  •  tři respondenti uvedli, že je rozčiluje, když se automaticky zaškrtne zasílání newsletterů

 

respondent zadal způsob dopravy

Respondent zadal Znojmo a Zásilkovnu - jediná možnost platby byla “hotově při předání”. Respondent nechápal, proč nemůže zaplatit předem, zároveň se divil, že nelze zaškrtnout způsob platby Dobírka - hotově kurýrovi/zásilkovně. Argumentoval, že za dobírku se většinou připlácí a neví, jaký vliv to bude mít na finální cenu.

 

slevová skupina

Pokud chcete od zákazníka, aby vykonal nějakou akci, ujistěte se, že bude vědět o co se jedná. V opačném případě bude hledat a nákup nedokončí, případně bude zmatený nebo frustrovaný.

Kategorie
  • vadilo jim, že musí jít pro základní info do detailu produktu - z názvu nepoznají, o jaký čaj se jedná (např. Mlsný muž)
  • nevědí kolik budou platit, protože cena je uvedena od určité částky
  • nevědí hmotnost balení a musí ji dohledávat v detailu produktu
  • z obrázku nepoznají o jaký čaj se jedná
  • neviděli rozdíl mezi produkty např. na stránce Pu-erhu
  • menu po levé straně by nevyužili, kategorie jim přijdou zbytečné nebo je nechápou
Akce:
  • neví, kolik zboží stálo předtím, nemohou tedy poznat nakolik je pro ně akce významná
  • nevěděli jestli je to vůbec sleva

stránka akce

Prvkem "akce"  apelujete na chování návštěvníků a motivujete je ke koupi produktu. Je dobré, aby návštěvník viděl, v čem spočívá ona výhoda. Jinak sekce Akce ztrácí na významu.

4. Shrnutí výsledků

Udělali jsme průzkum a vytvořili podklady pro optimalizaci e-shopu klienta.

Náš postup byl:

Podle výsledků je největší potenciál ve 4 hlavních oblastech:

Menu výsledky z card sortingu ukázaly na chyby v uspořádání a textacích menu

Kategorie  chybějící informace k produktům (složení, dostupnost, hmotnost a tomu odpovídající cena, text a barva buttonu) mohou pomoci uživatelům výrobky srovnat a pohodlně nakoupit bez dalšího prokliku do detailu

Košík – redesign buttonů, odstranění vrchního cross-sellu, optimalizace stránky s dopravou a platbou a drobnější úpravy ve formuláři pro zvýšení konverzního poměru a snadné dokončení nákupu

Detail produktu – zjistili jsme, jaké informace uživatele zajímají. Takové informace by měly být v detailu produktu na první pohled viditelné.

A co bude dál?

Po provedeném průzkumu a zpracování jeho výstupů budeme vytvářet návrh změn - skicy a wireframy. Změny, s kterými dál budeme pracovat změříme, abychom mohli správně vyhodnotit výsledek. Některé informace poslouží jako hypotézy k dalšímu výzkumu a testování.

•     •     •

Plánujete vytvořit svůj vlastní e-shop nebo optimalizovat ten, který vám už frčí? To je zase naše parketa. Tak se s námi na začátek třeba potkejte. V Liquid Designu je nás 8 lidí, kteří rozumí strategické přípravě webů. Možná je to něco, co už dlouho hledáte.

To bude ono →


Simona Matúšková
V Liquidu jsem začínala jako UX designérka a výzkumnice na stáži. Vždy jsem pracovala s lidmi a každou zkušenost s nimi se snažím ve své práci promítnout. Jsem zvídavý člověk, ráda čtu knihy, zajímám se o filosofii a lidské kultury. Volný čas vychutnávám procházkou v přírodě či ve společnosti přátel.